15. maaliskuuta 2012

Lusikkainen pääsykoesoppaa

Joo-o, pahoittelen suhteellisen kamalaa otsikointia. :D Kohta alkavat ylppärit olla takanapäin, mutta vielä ei liene myöhäistä laittaa muutama neuvo teille hakijoille, toivottavasti näistä on teille edes jonkinnäköistä hyötyä ja apua. Niin kuin sanottu, olen itse lukenut useamman kerran pääsykokeeseen, kokeillut vaikka minkälaisia valmistautumismekanismeja, ja todennut että loppujen lopuksi jokainen keksii omat toimivansa. :D Mekanismini saattavat olla jonkin verran vanhentuneita, Galenoshan on nyt kokeesta poistunut, tilallaan lukion fykebi. Luulen, että pääsykoe tulee muuttumaan hieman, mutta epäilen sen tekevän mitään täysikäännöksiä - eivät he halua vanhoja hakijoita ihan ulalle jättää, näin uskoisin. Haluan nyt vahvasti painottaa, että kaikki tässä sanomani on pelkkää spekulaatioita ja mielipiteitä, älkää herranjumala ottako tästä mitään kultaisia ohjenuoria itsellenne. Mutta kuitenkin, tässä minun "ohjeeni" :)
1. Tee lukusuunnitelma
Mun mielestä tätä kohtaa ei voi tarpeeksi painottaa. Lukusuunnitelma auttaa pysymään järjissään silloin, kun tuntuu että omaksuttavaa määrää on enemmän kuin kukaan voisi käsittää. Lukusuunnitelma auttaa hahmottamaan. Lukusuunnitelma on minusta oltava. Parasta on kun tekee lukusuunnitelman ihan rehellisesti paperille. Mulla oli tapana tehdä jokaiselle kuukaudelle "tavoitteet". Valmennuskurssi auttoi tässä huomattavasti, mutta ei se nyt ole ongelmana tehdä ilman sitä. Lisäksi tein jokaiselle viikolle oman tarkan lukusuunnitelman, jopa ihan päiväkohtaisen. Näin pystyt myös hahmottamaan vapaapäivien tarpeen ja mahdollisuuden. Tee siitä mahdollisuuden mukaan hauskaa; värittele eri aineet eri väreillä, kirjoittele myös vapaapäivien ohjelmat ja laita ne ihan omilla väreillä... Jotain sellaista :)

Näin jälkiviisaana suosittelen pitämään vapaapäiviä. Monet teistä on varmasti töissä ohessa. Varsinkin näin alkukeväästä, muistakaa tämä: työpäivä EI OLE vapaapäivä. Stressi ei pääse kasaantumaan, kun välillä voi ripustaa aivot narikkaan!
2. Älä lykkää huomiseksi tän päivän hommia
Tätä ei nyt sitten saa tulkita sellaiseksi, että siellä kirjastossa on oltava väenvängällä vaikka itkua vääntäen. Tässä mulla meni yli jokaikinen kerta. Viime toukokuussa, kun rannekipu oli pahimmillaan, mä itkin ja kirjoitin muistiinpanoja endokriinisistä rauhasista. Tämä mielikuva seuraa mua jatkuvasti, ja uskokaa tai älkää, välillä näen vieläkin painajaisia aiheesta. :D Älkää olko tyhmiä kuten minä. However. Aikaa on rajatusti, ja se päivä tulee nopeammin kuin uskottekaan. Pitäkää sopimuksistanne kiinni edes summittaisesti. Pointtina on se, että ne hommat on luultavasti kummiskin tehtävä, joten ne on parempi tehdä tänään. Ja tärkeintä kaikesta, aloita! Tämä ohje on suunnattu erityisesti tosissaan hakeville abeille. Aloittaminen heti kirjoitusten jälkeen tuntuu vaikealta, mutta tuossa vaiheessa tiedot ovat vielä tuoreessa muistissa, ja rautaa kannattaa takoa niin kauan kun se on kuumaa. (muistakaa kuitenkin hoitaa kirjoitukset kunnialla kotiin!)




Ja tähän väliin sanottakoon että varsinkin alussa, kokeile mikä on sinun kannaltasi sopivin opiskelupaikka. Onko se kirjasto, ja jos on niin mikä kirjasto? Se hiljaisin kaikista kirjastoista, ja siellä hiljaisin nurkka lukusalista? Vai hieman hälyisämpi kirjasto? Vai kenties oma koti? (tähän en pystynyt koskaan, koti oli mulle pyhä lepopaikka) Kokeilemalla se selviää. :)
3. Vertaistuki
Musta tätäkään ei voi tarpeeksi korostaa. Jos olet valmennuskurssilla, hyvä. Älä ajattele muita kilpailijoina, vaan kanssakärsijöinä. :D Vertaistuki on musta kaiken a ja o, koska vaikka kuinka selittäisit parhaalle kaverillesi, tai kotikullallesi vaikeuksia, kukaan ei ymmärrä sinua samalla tavalla kuin ihminen, joka on täsmälleen samassa jamassa. Suosittelen lämpimästi myös lukuporukkaa. Tämä pitää järjissään silloinkin kun haluaisi vaan luovuttaa ja itkeä, ja ainakin vaikeat kohdat tulee käytyä läpi eri tahoilta ja eri pointeista. Itseäni auttoi paljon nimenomaan se, että oma lukukaverini hallitsi suuret kokonaisuudet, kun taas minä pikkuyksityiskohdat. Ja muistakaa; jos et osaa selittää sitä, et ymmärrä sitä. Muiden "tyhmät kysymykset" ovat mielettömästi hyödyksi! Ja jos et jostain syystä halua lukea ryhmässä, käytä tätä:

http://epione.fi/alyvuoto/index.php
Älä keskity tähän liikaa; myös täällä on trolleja ja ihmisiä, jotka nauttivat muiden provosoimisesta ja ärsyttämisestä!

4. Muista elämä kirjaston ulkopuolella
Varsinkin vielä näin suhtalkukeväästä, muistakaa hengähtää välillä ja etsiä oma henkireikänne. Onko se urheilu, hengailu kavereiden kanssa vai esimerkiksi telkun katseleminen. Jos se motivoi, katso Housea, Greyn anatomiaa, Tuho-/Teho-osastoa... Mua lääkärisarjat ainakin motivoi hurjasti, yritin ajatella että minäkin voin olla tuossa, tekemässä tuota! Mulle myös liikunta oli äärimmäisen tärkeää, heräsin mielummin vaikka vähän aiemmin ja menin ammun BodyPumpiin, kun jätin liikkumatta. Ja herran tähden, älkää nipistäkö aikaa unesta!!! Yrittäkää kerätä voimia toukokuulle jo etukäteen, se tulee olemaan rankin kuukausi. Muista kuitenkin pitää läheisesi mukana prosessissa, edes tekstiviestein, heidän tukensa on mittaamattoman arvokasta.



Ja viimeisenä, muttei vähäisempänä: kun fysiikantehtävät kaatuvat päälle, biologia ei suju ja kemianlaskut ovat ylitsepääsemättömiä. Laita silmät kiinni. Hengitä. Pari kertaa sisään ja pari kertaa ulos. Juo huikka vettä. Kävele hetki. Istu sitten takaisin alas, ja yritä uudelleen. Ja uudelleen. Ja uudelleen. Kyllä se siitä. :)


2 kommenttia:

  1. Suurkiitos taas ihanasta postauksesta, et uskokaan kuinka paljon tästä on hyötyä! :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä Malla! Ihanaa että voin olla edes vähän avuksi. :)

      Poista